12 Aylık Bebek Beslenmesi: On iki Aylık Bebek Nasıl Beslenmeli?

Bebeğinizin bir yaşına girmesine çok az kalmıştır. Artık bebek size, sizde bebeğe alışmışsınızdır. Bu ay anneler için rahat geçen bir aydır. Artık bebeğiniz birçok şeyi yiyebilir. Bunun için özel şeyler hazırlamanıza gerek yoktur. Sofraya fazladan bir tabak koymanız yetecektir. Bebeğiniz artık evin bir bireyi olmuştur ve bebeklikten çocukluğa geçmiştir. Aile ile beraber sofraya oturarak, yemeğini kendisi yiyebilir. Bunun için bebeğinizi teşvik edin. Kendi yemeğini kendisinin yemesini sağlayın.

12 Aylık Bebek Beslenmesi

Besinler bebek için ek gıda değil asıl besin olmuştur. Bebeğe ev yemekleri az tuzlu ve baharatlı şekilde verilebilir. Balık ve tavuk etini rahatça yiyebilir. Sebzeleri, meyveleri ve yiyecekleri küçük parçalar halinde bebeğinizin önüne koyun ve kendisinin yemesine fırsat tanıyın. İlk günler dökebilir ama daha sonra ki günlerde alışır ve kendi yemeğini dökmeden yiyebilir. Bebeğin sevmediği besinleri yemesi için zorlamayın. Daha sonra tekrar yedirmeyi deneyin. Bebek tokken yemek yedirmeyi denemeyin. İyice acıkınca yemek yedirin.

12. aya girildiğinde besin çeşidi daha da zenginleşir. Anne sütüne bu ay da devam edilmelidir. İnek sütüne 2 hafta sonra başlanmalıdır. İlk başlangıçta kabızlığa neden olabilir. Bazı bebeklerde alerji yapabilir. Dikkatli olmak gerekir. Biberon kullanımı da artık bırakılmalı ve bardak kullanılmaya başlanmalıdır. Bebek diğer aile bireyleri ile beraber olmaktan çok hoşlanır. Beraber yemek yemek ve oyun oynamaktan çok zevk alır. Bu yüzden bebek mama sandalyesinde değil sofrada yemek yemelidir. 3 öğün düzenli şekilde yemeğini yemelidir. Ayrıca sağlıklı ara öğünler verilmelidir. Bu ayın sonlarına doğru bebekte iştah kaybı gözlenebilir. Bebeğin sevdiği yiyecekler bu dönemde tercih edilmelidir. Aksi takdirde siz yemek yedirmek için bebekse yemek yememek için uğraşacaktır.

Dikkatini Çekmedi Mi ?  Bebekler İçin Avokado: Ne Sıklıkta Verilmeli, Nasıl Hazırlanmalı?

12 aylık bebek beslenmesi menüsü

Uyanınca; anne sütü verilmelidir.

Kahvaltı

1 çay bardağı şekersiz süt,

1 yumurta,

2 tatlı kaşığı pekmez ya da bal,

1 tatlı kaşığı tereyağı,

1 İnce dilim ekmek veya 3–4 adet bisküvi

Çok az bal da verilebilir.

Öğle

Kıymalı sebze püresi,

Ekmek,

Çorba ya da kuru baklagil püreleri,

Pilav ya da makarna,

1 bardak süt ve ya bir kâse yoğurt,

3–4 yemek kaşığı patates püresi verilebilir.

İkindi

Yoğurt ya da muhallebi,

Meyve püresi,

3–4 adet bisküvi,

Meyve suyu,

Akşam

Muhallebi,

Anne sütü,

Tarhana veya mercimek çorbası,

Öğle yemeklerinden biri tercih edilebilir.

Gece yatarken anne sütü verilmelidir. Bu aylarda bebeğe çay, gazoz ve asitli içecekler, şeker, çikolata vb. besinler verilmemelidir. Bir yaşını doldurduğunda yemeklerine iyotlu tuz kullanabilirsiniz. Domates gibi alerji yapabilecek sebzeler bu ayın sonlarına doğru verilebilir. Alerji yapmadığı takdirde bal, yumurta akı ve süt de bebeğe verilebilir.

Yorum yapın