Bebeğimi Emzirmeyi Nasıl Bırakmalıyım?

Siz ve bebeğiniz için neyin en iyi olduğuna karar vermek size kalmıştır. Emzirmeyi bırakmaya karar vermek için işe geri dönmek veya tekrar hamile kalmak gibi bazı nedenleriniz olabilir. Ya da bebeğinizi beslerken ağrılı meme uçları veya pamukçuk gibi sorunlar yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda emzirmeyi ağrılı hale getirebilmektedir. Peki, bebeğimi emzirmeyi nasıl bırakmalıyım? Sorusunun cevabı acaba nedir?

Beslenme sırasında ağrı yaşıyorsanız ve devam etmek istiyorsanız veya emzirmeye devam etmek için yeterli desteğiniz olmadığını düşünüyorsanız, önce doktorunuzla veya emzirme uzmanınızla görüşün. Size zorlukların üstesinden gelmeniz için pratik tavsiyeler verebilirler. Emziren diğer annelerin ne gibi sıkıntı yaşadıklarını ve bu sıkıntılara nasıl çözümler bulduklarını size anlatabilirler.

Emzirmeyi Bırakmak İçin En İyi Zaman Ne Zamandır?

Emzirmeyi bırakmanın doğru ya da yanlış zamanı yoktur. Hem sizin hem de çocuğunuzun mutlu olduğundan emin olmak, muhtemelen tek pratik kuralınızdır. Ancak karar vermeden önce, anne sütünün bebeğinize veya yürümeye başlayan çocuğunuza ne kadar süreyle fayda sağlayacağını bilmek yardımcı olabilir.

Bebeğinize hayatının ilk altı ayı boyunca anne sütünden başka bir şey vermemek en iyisidir. Bundan sonra, her zamanki emzirmelerinin yanında katı yiyecekler vermeye başlayabilirsiniz. Bebeğiniz, ilk yılında ana beslenme ve kalori kaynağı olarak anne sütüne yine de ihtiyaç duyacaktır.

Emzirmeye devam ettiğiniz sürece bebeğiniz, enfeksiyon ve hastalıklardan korunma dahil olmak üzere anne sütünüzün sağladığı faydalardan yararlanmaya devam edecektir. Emzirmenin bebeğinizin ilk katı yiyeceklerini sindirmesine yardımcı olduğuna dair kanıtlar da bulunmaktadır.

Yine de bebeğimi emzirmeyi nasıl bırakmalıyım? Diye düşünüyorsanız ve kararınız kesinse, karar verdikten sonra, değişiklikleri kademeli olarak yapmalısınız. Bu durum, vücudunuza daha az süt yapmaya alışması için zaman verir. Emzirmeyi bırakmak duygusal bir deneyim olabilmektedir. Bu konuda karışık hisleriniz ortaya çıkacaktır. Bittiği için üzgün hissedebilirsin, ama bedeninizi geri aldığınız için de mutlu olabilirsin.

İyi haber şu ki, emzirmeyi durdurmak sizin ve bebeğinizin kurduğu yakın bağı sona erdirmez. Aslında emzirmek, çok özel ilişkinizin sadece başlangıcıdır.

Emzirmeyi Aşamalı Olarak Nasıl Durdurabilirim?

Birdenbire bırakmaktansa, gün içinde ki emzirme sayısını kademeli olarak azaltmak en iyisidir. Aniden durursanız, bebeğiniz üzülebilir ve bu durum sizin içinde son derece rahatsız edici olabilir. Sonuç olarak size dolgun ve ağrılı (tıkanmış) göğüsler bırakabilmektedir. Bazen ağrılı bir meme iltihabına yol açabilmektedir.

Çocuğunuz bir yaşından küçükse, emzirmeyi mama ile değiştirmeniz gerekecektir. Bebeğiniz altı aydan fazlaysa bunun yerine bardak veya fincan kullanabilirsiniz. Mamayı emzirmelerle birleştirmek, bebeğinizi geçiş sürecinde rahatlatmanın iyi bir yolu olabilmektedir.

Çocuğunuz bir yaşından büyükse ve çeşitli yiyecek ve içecekler tüketebiliyorsa, yedek mamaya ihtiyacı olmayacaktır. Siz ve bebeğiniz için işe yaradığı sürece hangi mamayı bıraktığınız önemli değildir. Rutininizi değiştirmek ve bir oyun veya etkinlikle çocuğunuzun dikkatini dağıtmak yardımcı olabilir. Bebeğimi emzirmeyi nasıl bırakmalıyım? diye soruyorsanız bu aşamada bebeğinize emzirmeyi teklif etmeyin. Ancak bebeğiniz emmek isterse onu da asla reddetmeyin.

Emzirmeyi Bırakmak Ne Kadar Sürer?

Sütten kesme süreci herkes için farklıdır. Bunların çoğu, çocuğunuzun ne kadar hızlı ve ne kadar iyi uyum sağladığına bağlıdır.  Emzirmeyi tamamen durdurmak, birkaç haftadan birkaç aya kadar uzun bir süreyi bulabilmektedir.

Peki, Bebeğim Emzirmeyi Bırakmak İstemezse?

Bebeğiniz emzirmeyi bırakmak istemiyorsa sabırlı olun. Göğsünüzde olmaktan hoşlanıyor. Çünkü göğsünüz bebeğinizi hem yatıştırıyor hem de besliyor. Bunu aklınızda tutarak, aşağıdakileri deneyerek ona uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz;

Onu başka şekillerde rahatlatın. Bolca kucaklayın ya da babasının onunla özel bir zaman geçirmesini sağlayın. Ayrıca birlikte bir kitaba bakmayı, ona şarkı söylemeyi veya bunun yerine oyun oynamayı da deneyebilirsiniz. Geceleri ona sarılmayı veya hafifçe okşamayı ya da ona şarkı söylerken onu sallamayı deneyin.

Beklemeyle baş edebilecek daha büyük bir çocuğunuz varsa emzirmeyi ertelemek işe yarayacaktır. Küçük çocuğunuz emzirmek istediğinde, ona daha sonra onu besleyeceğinizi söyleyin ve bir aktiviteyle dikkatini dağıtın. Akşam erken saatlerde onu emzirmek yerine, yatma vaktine kadar beklemesini isteyebilirsiniz.

Büyük olaylar sütten kesmeyi daha zor hale getirebilmektedir. Çocuğunuz hasta mı? Genellikle kendilerini iyi hissetmeyen bebekler daha sık emzirmek isteyeceklerdir. Diğer yiyecek veya içecekleri tercih etmeyeceklerdir. Aslında emzirme, hastalanmış bir çocuğun yararına olabilir. Bu durumlarda emzirme işlemine devam etmelisiniz. Eğer bebeğimi emzirmeyi nasıl bırakmalıyım? sorusunun cevabını pratikte alamazsanız bu sürece biraz ara verin. Birkaç hafta sonra tekrar deneyin.

Yorum yapın