İçindekiler
Anne Sütünün Faydaları
Her aile bebeğine dünyanın en iyi şeyini vermek ister. Anne sütü ise bebeğinize hayata başlarken verebileceğiniz en güzel hediyedir. Oysa son yıllarda yapılan onca reklamda ve piyasaya sürülen binlerce üründen sonra bazı annelerin bebekleri için en iyi besinin hazır mamalar olduğu düşüncesine kapıldığını üzülerek gözlemlemekteyim. Ama unutulmaması gereken şey anne sütünün yerini hiçbirşeyin alamayacağıdır.
En az altı ay süreyle bebekler emzirilmelidir. Altı aydan sonra yavaş yavaş ek besinlere geçilebilir. Anne sütü, bebeğin ihtiyaç duyduğu herşeyi içerir. Allah tarafından bedava üretilip sunulan bu gıda bebeğin yaşamındaki ilk aylara en uygun besindir. Yeni doğan bebeklerde sindirim sistemi tam olarak gelişmediği için diğer besinler bebeklerde sindirim problemlerine yol açabilmektedir.
Anne sütü içerdiği bağışıklık maddeleri sayesinde bebeği dış dünyadan gelen birçok hastalıklara karşı korur. Anneden geçen bu bağışıklık maddeleri bebekte adeta aşı görevi yapar. Anne sütü alan bebeklerin ani bebek ölümlerinden daha az etkilendikleride yapılan araştırma sonuçlarındandır. Ayrıca anne sütünün içeriği dolayısıyla bebeklerin zeka seviyelerinde de belirgin bir gelişme göze çarpmaktadır. Bebeğin çene yapısının düzgün gelişmesi içinde emme işlemi pozitif yönde etki yapar. Böylece dişlerin doğru çıkıp büyümesi sağlandığı gibi dişlerin geç çürüdüğüde saptanmıştır.
Psiskolojik yönden ele alındığında emme saatleri anne ve bebeğin bedenen kontakt kurdukları bir fırsattır. Böylece anne ve bebek birbirine daha sıkı bağlanır. Bedensel temas bebeğe güven duygusu verir. Yani emzirmek bebeğin ruhsal sağlığı açısındanda son derece önemlidir.
Anne sütü yeteri kadar yağ, protein, karbonitrat ve diğer vitaminleri içerir. Mesela sinir dokusunun oluşmasında önemli rol oynayan kolesterol de anne sütünün içinde yeteri kadar vardır. Anne sütüne göre dört kat daha fazla linoleik asit içeren hazır mamalar demir emilimini azalttıkları için bebekler kansız kalabilir, oysa annede kansızlık olsa bile anne sütü içinde bebek altı aylık olana kadar yeteri kadar demir vardır. Mesela erken doğan bebekler için de anne sütü vazgeçinilmez bir besindir.
Bu bebeklerin anne sütü sayesinde dünyaya daha çabuk uyum sağladıkları da bilinmektedir. Doğumdan sonraki ilk bir saat emzirmeye başlamak için en uygun zamandır. Çünkü yeni doğan bebeklerde bu süre içinde emme refleksi en üst düzeydedir. Ayrıca anne sütü istenildiği her an, istenildiği kadar, tertemiz, ilk kaynaktan ve uygun ısıda üretilmektedir. Böylelikle hazır mamalardan daha pratiktir ve hazırlık gerektirmez.
Bebeğiniz Doyuyor Mu?
Bebekler doğumdan sonra kilolarının yüzde onuna kadarını kaybederler, fakat ilk ondört gün içinde doğum kilolarına erişmiş olmaları gerekir. Eğer bebeğiniz öndört güne kadar doğum kilosuna erişmişse ve düzenli olarak haftada yüz ila üçyüz gram arası kilo alıyorsa vede günde beş altı bez değiştirecek kadar altını ıslatıyorsa sütünüz yeterli demektir. Doğumda hemen sonra yedi ila onuncu günler, dört ila altıncı hafta arası ve onikinci haftalarda bebeklerde büyüme zamanı dediğimiz devreler olur. Bebekler bu dönemlerde sürekli emmek isteyebilir ve huysuz olabilirler.
İşte bu dönemde sabırlı olmalı ve bunun geçici bir dönem olduğunu düşünmelisiniz. Kısa bir süre sonra vücudunuz buna uyum sağlıyacak ve yeteri kadar süt üretecektir. Bir rahatsızlık olmadığı müddetce en azında dört aya kadar anne sütü bebeğe yalnız başına yeterlidir. Mesela stres yada üzüntü anne sütünün üretilmesini azaltabilen etkenlerdir. Sütü az olan annelerin sütünün çoğalması için içebileceği çaylarda mevcuttur. Emziren anneler günlük yaklaşık üç litre sıvı almalıdırlar. Ayrıca emzirmeyle ilgili problemlerinizde mutlaka önce ebenize danışıp gerçekten gerekliyse mamaya geçmelisiniz. Bebeği emzirirken her iki göğüsten de emzirilmesi süt üretimini arttırır.
Peki Kaç Saat Arayla Emzirmelisiniz?
Her bebekte emme ve uyku saatleri farklı farklıdır. Ortalama dört saat aralıkla bebek emzirilmelidir. Bir saat geç yada bir saat erkende emzirilebilinir. Fakat bu aralık iki saatden daha az olmamalıdır. Aksi takdirde sindirilen ve sindirilmemiş süt karışacağı için gaz problemlerine sıkca rastlanır. Çünkü sindirme işlemi ortalama birbuçuk saatde tamamlanır.
Emziren Annelerin Yememesi Gereken Şeyler
Brokoli, karnıbahar, soğan, sarımsak, kuru baklagiller, inek sütü, aşırı asitli içeceklerin bebekte gaz yapma ihtimali yüksek olduğundan ilk iki aylık dönemde bu tür yiyeceklerden kaçınılması gerekir. C vitamini içeren meyveler portakal, mandalina, kivi, limon gibi yiyecekler bebeklerde popo yarasına sebep olur. Özellikle ilk iki ay uzak durulmalı daha sonrada alıştırılarak yenilmelidir. Akşam saatlerinde içilen çay ve kahve geceleri bebeklerde uykusuzluğa neden olabilir.