Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Yapmanız Gerekenler

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım

1. Hamilelik sürecini erkenden planlayın ve organize edin!

2. Sağlıklı beslenin!

3. Gıdaların seçiminde dikkatli olun!

4. İlave folik asit preparatları alın ve balık yiyin!

5. Düzenli olarak spor yapın!

6. Kalça alt kaslarını geliştirme jimnastiği ile başlayın!

7. Alkol tüketimini azaltın!

8. Kafein tüketiminizi azaltın!

9. Sigarayı bırakın!

10. İstirahat edin!

Uygulanması gayet kolay olan 10 ipucu, size mümkün olduğunca sorunsuz bir hamilelik geçirmenizde ve sağlıklı bir bebeği dünyaya getirmenizde yardımcı olacaktır:

1. Hamilelik sürecini erkenden planlayın ve organize edin!


Hamilelik döneminde ve doğumda, doktor kontrolü bebeğinizin sağlığı açısından şarttır. Bu konuyla ilgili olarak erkenden tedbir almanızda yarar vardır. Hamilelik döneminizde ebeniz ve doktorunuz ile güvenilir bir zemin oluşturun, böylelikle doğuma iyi bir şekilde hazırlanmış olursunuz.

2. Sağlıklı beslenin!


Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Özellikle hamilelik döneminizde belirli gıdaları yemek istemiyorsanız konuyla ilgili ebenize veya jinekoloğunuza danışın.

3. Gıdaların seçiminde dikkatli olun!


Hamilelik döneminizde bazı gıda maddelerini tüketmemenizde fayda vardır. Nedeni: Bazı gıda maddelerinin büyümekte olan çocuğunuzun sağlığı açısından belirli tehlikeler arz etmesi nedeniyle, hamilelik döneminizde bazı gıda maddelerini tüketmemenizde fayda vardır. Bu gıda maddelerine aşağıdaki gibi örnek verilebilir:
• Bazı yumuşak peynir çeşitleri
• Çiğ veya tam kızarmamış et
• Temizlenmemiş sebze veya yıkanmamış yaprak salata
• Tam olarak kızarmamış tavuk eti, çiğ veya az haşlanmış yumurta.
Hamilelik döneminde hangi gıda maddelerinin zararsız olduğunu veya hangilerinden kaçınmanız gerektiğini lütfen ebenize veya doktorunuza danışın.

Dikkatini Çekmedi Mi ?  Gebelikte Hangi Meyve ve Sebzeler Tüketilmeli?

4. ilave folik asit preparatları alın ve balık yiyin!


Folik asit omurga eğriliğini (Spina Bifida) ve bebeğinizin gelişiminde meydana gelebilecek diğer gelişim bozukluklarını önler. Hamileliğin ilk üç ayında, ilave olarak günde 400 mikrogram dozunda folik asit alınmalıdır. Bazı sebze ve müşli çeşitleri de folik asit içermektedir. Gelişmekte olan bebeğiniz için yağlı balık çeşitleri (ringa, istavrit, somon veya sardalye) iyidir. Ancak bu balık çeşitlerini haftada ikiden fazla tüketmemelisiniz. Diğer balık çeşitlerindeki
 örneğin köpek balığı, ton balığı, yılan balığı ve fener balığı) cıva oranı daha yüksek olduğundan hamilelikte nadiren tüketilmelidir. Eğer balık yemeyi hiç sevmiyorsanız balık yağı preparatları almayı deneyin. Ancak seçtiğiniz markanın hamileler için uygun olup olmadığına dikkat edin.

5. Düzenli olarak spor yapın!


Spor kasları güçlendirir. Büyümekte olan bebeğinizin ağırlığını taşıyabilmek ve rahat bir doğum yapmak için de güçlü olmanız gerekmektedir. Diğer bir artı puan: Bebeğinizin doğumundan sonra eski formunuza daha çabuk ulaşabilirsiniz. Spor ruh halini olumlu yönde etkilediğinden hamilelik depresyonlarını da önler. Yürüyüş, yüzme ve yoga gibi hafif spor türlerini uygulayın.

6. Kalça alt kaslarını geliştirme jimnastiği ile başlayın!


Hamile bayanların veya genç annelerin hapşırırken, gülerken veya spor yaparken az miktarda idrar kaçırmaları normaldir. Hamilelikte ve hamilelik sonrasında kalça alt kaslarını geliştirme jimnastiği yaparak buna karsı önlem alabilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek için lütfen ebeniz veya jinekoloğunuz ile görüşün.

7. Alkol tüketimini azaltın!


İçeceğiniz her damla alkol, kan dolasımınız vasıtasıyla henüz doğmamış bebeğinize de ulaşacaktır. Dolayısı ile hamilelik döneminde hiç alkol tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.
Ancak alkol tüketmeye devam etmek istiyorsanız, bunu haftada en fazla bir veya iki güne indirin ve iki birimden fazla içmeyin.
Birim ile aşağıdaki miktarlar kastedilmiştir:
• 0,2 Litre normal sertlikte bir bira çeşidi
• 1 küçük bardak şarap
Hamilelik süresince düzenli olarak yüksek oranda (günde altı birimden fazla) alkol tüketen kadınlar, bebeklerini yüksek oranda tehlikeye sokmuş olurlar: Bu çocukların öğrenme güçlüğü çekme ve hatta doğuştan ciddi bozukluklar gösterme riski çok yüksektir.

Dikkatini Çekmedi Mi ?  Adetliyken Hamile Kalınır Mı?

8. Kafein tüketiminizi azaltın!


Kahve, çay ve kafein içeren alkolsüz içecekler, vücudun demir alımını olumsuz etkiler. Yüksek oranda kafein tüketimi bebeğin zayıf doğmasına ve hatta en kötü ihtimalde düşüklere neden olabilir. Dört fincan kahve, altı fincan çay veya sekiz kutu alkolsüz içecek (en azından kafein oranı açısından) bebeğinize zarar vermez. Ancak hamilelik döneminde kafein içeren içeceklerin tüketilmemesinde fayda vardır! Kafeinsiz kahve, çay, meyve suyu veya biraz limon
suyu sıkılmış bir bardak su içmeyi deneyin.

9. Sigarayı bırakın!


Sigara içen hamilelerdeki düşük, ölü doğum ve bebeğin aniden ölmesi riski daha yüksektir. En iyisi hamile kalmayı denemeye başladığınız andan itibaren sigarayı bırakın! Eksik içilen her bir sigara sahip olacağınız çocuğun yasama sansını daha fazla yükseltecektir.

10. İstirahat edin!


Hamileliğin başlangıç ve son döneminde yorgunluk hissedersiniz. Bu durumda vücudunuz size “yorulmayın, rahat olun!” mesajını vermektedir. Bir öğle uykusu hem size hem de bebeğinize iyi gelecektir. Uyuyamıyorsanız bile uzanın, bacaklarınızı kaldırın ve yarım saat veya daha uzun bir süre için istirahat edin.

Yorum yapın