KordoSentez Nedir? Neden Yapılır? Ne Zaman Yapılır?


Her anne adayının, dünyaya bebeği gelmeden onun sağlık durumu hakkında bilgi edinmek en çok merak ettiği konulardandır.
Bebeğin göbek kordonundan kan örneği alınmasına kordosentez adı verilir. Gebeliğin 20. haftasından itibaren yapılan bir prenatal testidir.
Bebeğin sağlık durumu hakkında kordosentez önemli bilgiler verecek girişimsel bir tanı testidir. Doktor tarafından uygulama öncesi çifte detaylı olarak bilgilendirme yapılması önemlidir. İşleme bağlı düşük riskindeki yükseklikten dolayı ciddi bir fetal sorun varsa ve kromozom analizi ya da enfeksiyon taraması gerekliyse kordosentez yapılmalıdır. Testlerin 3-5 gün içinde sonuçlanması en önemli avantajıdır. Ayrıca tedavi amacıyla kordosentez kan naklinin bebeğe yapılmasında ve ilaç uygulamalarında kullanılır.

Rutin olarak 1. ya da 2. trimester tarama testlerinin gebe izleminde yapılması ve ultrosonografik teknolojilerde gelişmelerden dolayı koriyonik villüs örneklemesi ve amniyosentez erken gebelik haftalarında uygulanan genetik prenatal tanı testleridir. Kordosentez bu nedenle daha az sıklıkla yapılmaldır.

Kordosentez Hangi Durumlarda Yapılır?

Şu durumlarda kordosentez uygulanabilir;
Kromozom bozukluklarının tanısı yapılması durumlarında
Kan hastalıklarından anemi, talasemi, orak hücreli anemi, RH uygunsuzluğu durumlarında
Enfeksiyon olduğunda
Gelişme geriliği görüldüğünde

Riskler;
-Düşük riski olabilir.
Düşük riski işleme bağlı olarak 1/50’dir. İşlemin genel durumu bozuk bebeklere uygulanması kayıp oranındaki yüksekliği belirler.
Vajinal kanama
Bebeğin kalp atım hızında yavaşlama ve azalma
Enfeksiyon

Kordosentez Ne Zaman Yapılır?

Klinik şartlarında 20-26. gebelik haftalarında 26. gebelik haftası itibariyle acil doğum ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinin bulunduğu hastane ortamlarında uygulanmalıdır. Özel bir hazırlığa erken dönemde ihtiyaç yoktur ve aç olmak gerekmez. Ancak uygulama geç dönemde yapılacaksa aç ve acil doğum için ön hazırlıkların önceden tamamlanmış olması gerekir.

Dikkatini Çekmedi Mi ?  Anne Karnı Ne Zaman Belirginleşir ve Ortaya Çıkar?

Bu işlemden 30-60 dakika öncesinde enfeksiyon riskini azaltmak için antibiyotik uygulanır. Antiseptik ile cilt temizlenir. Anestetik genellikle gerekmez. İnce uzun bir iğne ultrasonografi eşliğinde karın duvarı ve rahimi geçer. Fetal kan örneği göbek kordonundaki venden alınır. Anne adaylarının işlem sırasında hareketsiz olarak yatması istenecektir. 2-5 dakika içerisinde işlem sonlanacaktır. Ciltten iğne geçerken yanma, rahime girerken de kramp hissedilir.

Bebeğin kalp atımları kordosentez sonrasında ultrasonografi ya da doğum monitörü yardımıyla takip edilecektir. Kramp ve vajinal lekelenme işlemden hemen sonra hissedilebilir. Anne adayının işlem günü dinlenmesi önerilir. Normal hayatına ertesi gün dönebilir.

Yorum yapın