Bebekler Neden Kabız Olur? Bebeklerde Kabızlık Nasıl giderilir?

Kabızlık, sert ve zor dışkılamaya denir. Yeni doğan bebeklerde kabızlık az görülür. Özellikle anne sütü ile beslenen bebekler daha sık kaka yaptığından dolayı kabızlık bu bebeklerde görülmez. Bazen bebek kakasını yaparken kendini sıkar ve yüzü kızarır. Bu bebeğin kabız olduğu anlamına gelmez, normaldir. Kabızlığın daha çok görüldüğü bebekler, anne sütü ile beslenmeyen, ek gıdalara başlayan ve mama ile beslenen bebeklerdir. Bu bebeklerde kabızlık görülme olasılığı daha fazladır.

Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde gaz sancısı veya ishal gibi bebeklerde kabızlık da bebeklerde görülen sindirim sorunlarındandır. Her bebekte bağırsak hareketleri değişir. Kimi bebek günde iki kez kakasını yapar, kimi bebek ise günde üç kez kakasını yapar. Böyle durumlarda bebek kabız değildir. Genellikle oturmaya yeni başlayan, emeklemeye başlayan ve yürümeye başlayan bebeklerde hafif bir kabızlık gözlenir. Bu vücudun yeni hareketlere alışmasından dolayı kaynaklanır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda daha sık görülür. Yeni doğan bebekte fazla görülmez. Yeni doğan bebek yumuşak kıvamda ve daha sık dışkı yapar. Dışkı sulu ve sarı-yeşil renkte olabilir. Dışkının kıvamı sert değilse sorun yoktur. Ancak kakası sert ve tane tane ise, dışkı yaparken zorlanma görülüyorsa bu kabızlığın işaretidir. Aynı zamanda bebek normal sıklığının dışında birkaç gün kaka yapamadıysa kabız olmuş demektir. Kabızlık üç günden fazla sürerse ve dışkıda kan görülürse hemen bir doktora gidilmelidir.

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri

Bebeklerde kabızlığın birçok nedeni olabilir. Genel olarak beslenme alışkanlıklarından ve düzensizliklerinden dolayı olur. bunun yanında enfeksiyon hastalıklar ve bazı ilaçlar da kabızlığa neden olabilir. Biraz daha büyük bebeklerde ek besinlere geçiş sürecinde ve diş çıkarma döneminde kabızlık gözlenebilir. Ayrıca bebekte hareket değişiklikleri de kabızlığa yol açar. Örneğin oturmaya ve emeklemeye yeni başlayan bir bebekte kabızlık gözlenir. Hareketlerin dışında kabızlığın oluşmasında ki en önemli etken yanlış beslenmedir. Ek gıdalara başlama döneminde bebeğe verilen patates ve pirinç lapası kabızlığa neden olabilir.

Dikkatini Çekmedi Mi ?  Bebeklerde Alerji Neden Olur? Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Kabızlığın belirtileri

* Seyrek dışkılama ve sertliğinden dolayı zorlanma,

* Karın ağrısı ve huzursuzluk,

* Anüs bölgesinde sert dışkı nedeni ile çatlaklar ve kanlı dışkı kabızlık belirtileridir.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl giderilir?

* Bebek kabız olmuşsa ve bu kısa süreli bir kabızlıksa telaş etmeye gerek yoktur. Bu her bebekte olan normal bir durumdur.

* Kabız olan bebeğe ilaç vb. şeyler vermeyin. Sıcak havalarda bol su vermeye dikkat edin.

* Bebeklerde kabızlığı gidermek için bebeğe lifli gıdalar verin. Bu gıdalar bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı giderir. Lifli besinler; taze meyve ve sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler, haşlanmış karnabahar ve kereviz, kayısı, incir, üzüm, karpuz gibi besinler kabızlığı gidermeye faydalıdır.

* Süt kabız olan bir bebeğe verilmez. Aynı şekilde bebe bisküvisi de verilmemesi gerekir. Bunun yerine normal bisküvi ve meyve suyu verilebilir.

* Çocuğunuz kaka yaparken acı duyuyorsa ve çamaşırında kan izleri varsa hemen doktora gidilmelidir.

Yorum yapın