Çocuklarda Şeker Hastalığı: Bebeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker hastalığı bir metabolizma hastalığıdır ve çocuklarda da görülen bir durumdur. Yetişkinler kadar bebek ve çocuklarda da görülebilir. Çocukta bu tür bir hastalık saptandığında anne ve baba sakin olmalı ve bu hastalık hakkında gereken araştırmaları yapmalıdır. Anne ve babalar bu hastalığın çocuklarında olduğunu öğrendiğinde, üzülebilir, korkabilir ve şaşırabilir. Ancak tedavi ile bu hastalığın yenilebileceği unutulmamalı ve sakinliğinizi korumalısınız. Çocuklarda diyabet hastalığının görülme oranı fazladır. Özellikle son yıllarda giderek artmaktadır.

Çocuklarda Şeker Hastalığı

Çocuklarda ve bebeklerde şeker hastalığının birçok nedeni olabilir. Ancak diyabet 2 farklı şekilde görülebilir. Bunlardan birincisi tip 1 diyabet, ikincisi ise tip 2 diyabettir. Çocuklarda genelde tip 1 diyabet görülür ve yetişkinlerde görülen diyabetten farklıdır.

Tip 1 diyabet daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür. Tip 1 diyabette vücut insülin üretemez hale gelir.  Pankreasta bulunan insilün üreten hücreler zarar görmüştür. Eğer tedavi edilmezse çocukta ani kan şekeri düşmesi ya da artması yaşanabilir ve çocuk komaya girebilir. Şeker hastalığı teşhisi konulduğunda çocuk iyi bir takip ve tedavi gerektirir. Aksi durumda çocukta birçok rahatsızlıklara neden olur. Tip 2 diyabet daha çok yetişkinlerde ve şişman kişilerde görülür.

Şeker hastalığı devam eden bir kronik hastalıktır. Bu nedenle çocuğun yaşamını büyük ölçüde etkiler. İyi bir tedavi ve bakıma gerek vardır. Çünkü şeker hastalığı çocuklarda komaya neden olabilir. Bu nedenle zamanında erken teşhis ve tedavi gerekmektedir.

Şeker hastalığının çocuklarda belirtileri şunlardır:

Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri

* Çok idrar yapma ve gece altını ıslatma: Normalde altını ıslatmayan çocukların altını ıslatmaya başlaması

* Çok su içme ve kilo kaybı,

* Sinir ve huzursuzluk,

* Okul başarısında azalma, dikkat eksikliği,

Dikkatini Çekmedi Mi ?  Bebeklerde Alerji Neden Olur? Nasıl Anlaşılır?

* Kilo kaybından dolayı yeterli büyüyememe,

* Ergenlik dönemi öncesi kızlarda vaginal mantar enfeksiyonu

* Çabuk yorulma

* Deri enfeksiyonları, kuru ve kaşıntılı cilt

Bu belirtilerin görülmesi durumunda hemen doktora gidilmelidir.

Şeker Hastalığının Tanısı

Bir kişinin şeker hastası olup olmadığı açlık kan şekeri(AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi(OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ açlık kan şekeri ölçümü sonucunda

*100-125 mg/dl olması gizli şeker(pre-diyabet) sinyalidir.

*AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması şeker hastalığının varlığını gösterir.

OGTT Oral Glikoz Tolerans Testinde glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir.

*İkinici saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker,

*200 mg/dl veya daha yüksek ise şeker hastalığı tanısı konulur.

Çocuklar şeker hastalığı tedavisi uzun sürelidir. İlk olarak bir beslenme uzmanı ile görüşülerek çocuğa uygun bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Beslenmenin yanında egzersizlerde önemli yer tutar. Düzenli biçimde, programlı egzersizler yapılmalıdır. Bir bakıma çocuğun yaşam tarzı tamamen değiştirilmelidir. Beslenme düzenine özen gösterilmelidir. Çocuğun yaşamı beli bir çizgi üzerinde devam ettiği için çocukta sıkıntılar görülebilir. Ayrıca şeker hastalığı masraflı bir hastalık olduğu için ailede zorlanabilir. Bunun için aile diyabet hastalığı hakkında gerekli bilgileri öğrenmeli ve diyabetle yaşamayı öğrenebilmesi için çocuğun ve ailenin eğitimi gerekmektedir.

Yorum yapın