Bebeklerde Göz Sulanması Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Göz Sulanması Nedenleri

Kimi bebeklerde ise bu kanal tamamlanamaz ve buruna yakın kısımdaki zar tıkanır. Fazla gözyaşı ve çapaklanmaların sebebi ise gözyaşı kanalının tıkalı olmasından kaynaklanır.

Göz kapaklarında olan yapısal bozukluklar göz tansiyonu, yoğun alerji, gözde çizilme ve yabancı cisim kaçmaları da göz sulanmalarıyla belirti verir.

Doğumdan gelen gözyaşı kanalı tıkanıklıklarının %95’i bebek 1 yaşına gelmeden son bulur. Bu nedenle bu süreçte bebeğe sadece masaj uygulaması ve enfeksiyon kaptığında antibiyotik damlalar yeterli gelecektir. Masajın kesinlikle doğru yapılması gerekir. Masaj sırasında işaret parmağı gözün iç köşesi ile burnun birleştiği noktaya konur. Alttaki burun kemiği üzerine bastırılır ve parmak aşağıya doğru kaydırılır.

Düzenli masaja rağmen hala devam eden bebeklerde sondalama işlemi uygulanır. Bebeğe hafif bir genel anestezi yapıldıktan sonra göze sondalama denilen aletle girilir ve tıkanıklık açılır. Bu işlemin başarı oranı %95’tir. Sondalama yapıldıktan sonra kanal tıkanıklığı devam ederse işlem tekrarlanır ve ek olarak gözyaşı kanalı tekrar tıkanmasın diye silikon tüp yerleştirilir. Çok nadiren sondalama ve tüp uygulamasında da yanıt alınamazsa cerrahi müdahale ile gözyaşı kanalıyla burun boşluğu arasında yenibaştan bağlantı oluşturulur.

Göz kapağına bağlı yapısal bozukluklarda, içe veya dışa dönük kapakları olan çocuklarda gözde kuruluk ve tahrişe neden olabilir. Bu tanılarda erken tedavi gerekmektedir. Eğer geç kalınırsa görmeyi tehdit edebilecek durumlar ortaya çıkabilir. Cerrahi tedavi ile kapak düzeltilerek sorun ortadan kaldırılır.

Dikkatini Çekmedi Mi ?  Gebelikte Reçetesiz İlaç Kullanmak

Yorum yapın