Bebeklerde Kansızlık Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde demir eksikliğinin en sık rastlanan nedenleri; anne sütünün yeterince verilmemesi, inek sütüne erken başlanılması, ek gıdaya geçiş döneminde bebeğin demir açısından yüksek olan kırmızı et, yumurta sarısı, tavuk, balık, kuru baklagiller, pekmez gibi besinlerden yeterince almamasıdır. Anne sütünde bulunan demir vucud tarafından iyi emilmektedir.

İlk 6 ay anne sütü verilir sonrasında uygun ek gıdalara başlanırsa, inek sütüne de 1 yaşından sonra başlanırsa demir eksikliğinden korunmuş olurlar. Ayrıca bitkisel gıdalardaki demirin emilimi çok iyi değildir. C vitamininse olumlu, çayın emilimi olumsuzdur. Bu nedenle kahvaltının yanında yetişkinlerin tiryakisi olduğu çay verilmemeli, onun yerine portakal suyu veya domates verilmelidir.

Bebeklerde Kansızlık Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Demir eksikliğinin belirtileri; soluk renkte cilt, halsizlik, huysuzluk, iştahsızlık, büyümede yavaşlama, gelişim basamaklarında geri kalma, çabuk yorulma, toprak veya kağıt yeme, davranış bozuklukları, sık enfeksiyon geçirme, Katılma nöbetleri, dikkatini toparlayamama ve öğrenme güçlüğüdür.

6-9 ay arasında bebeğin anneden aldığı demir depoları azalmaya başlar. Bu dönemde yapılacak bir kan testi ile tanı konulabilir. Eğer düşüklük yoksa bebek koruyucu demir tedavisi alır.

Anneler hamilelikleri boyunca demir açısından zengin besinler yemeli ve doktorun önereceği demir tavsiyesini uygulamalıdırlar. Ayrıca bebeklerinin ilk 6 ayında sadece anne sütü vermeli, mamaysa besleniyorsa demir açısından zengin mamalar tercih edilmelidir.

Dikkatini Çekmedi Mi ?  Çocuklarda Geç Konuşma Nedenleri

Yorum yapın