Hamilelikte Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Mantar hastalığı hamilelik sırasında en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Hamile kadınların yüzde 25-30’unda mantar ortaya çıkar. Hamilelik sırasında bu hastalığın artışı, değişen hormonlara ve vajina koşullarına bağlıdır.

Hamilelik süreci vücudunuzun en hassas olduğu dönem. Bu nedenle vücudunuz hastalıklara açık kapı bırakıyor. Vücudunuzun direnci düşük olduğunda hastalıklarla başa çıkmak oldukça zor oluyor. Üstelik çoğu zaman ilaç kullanmak da sakıncalı. Bu nedenle sürekli doktor kontrolü altında olmanız gerekiyor. Periyodik muayenelerinizi aksatmadan yaptırmanız, tüm şikayetlerinizi çekinmeden doktorunuza söylemeniz hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız için önemli. Kimi zaman kadınlar doktordan çekindikleri ve utandıkları için vajinal rahatsızlıklarını gizliyorlar.

Ancak özellikle hamilelik döneminde bu tür şikayetlerin hemen doktora anlatılması gerekir. Aslında bunu her zaman yapmamız gerekir ama hamilelik süreci daha özel ve önemli bir dönem tabii ki. Bu yüzden sağlık problemleriniz olduğunda, zaman kaybetmeden doktorunuzla çok açık ve net bir şekilde konuşup, şikayetlerinizi anlatmalısınız. Vajinadaki mantar hastalığı ise tedavi edilmeden geçmiyor, hatta tedavi edildikten sonra bile tekrarlama olasılığı var. Özellikle doğuma yaklaşılan aylarda bu hastalığa oldukça dikkat etmeli ve kendinizi kontrol altında tutmalısınız. Vajinal mantar hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler.

Hamilelikte Mantar Enfeksiyonu Belirtileri

Hamilelik sırasında normal akıntınız; ince, krem rengi, hafif kokulu ve normale göre artmış bir akıntıdır. Regl döneminden hemen önceki akıntıya benzer. Bu hamile kadınların hiç hoşlanmadığı değişimlerden biridir ve doğuma yaklaştıkça akıntı artar, koyulaşır. Eğer vajinal akıntınız bu anlatılanlara uymuyor ve sarımsı, yeşilimsi, köpüklü veya süt kesiği görünümlü, kötü kokulu ise aynı zamanda da yanma ve kaşıntı yapıyorsa, kızarıklık ve duyarlılık artışı da beraberinde hissediliyorsa bir mantar hastalığına veya vajinal iltihaplanmasına yakalanmış olabilirsiniz. Bunun yanı sıra kızarıklık, yanma, kaşıntı gibi yakınmalar bazen kullanılan pedlere, çamaşırlarınızı yıkadığınız deterjana karşı bir alerjik reaksiyona veya tahrişe bağlı da olabilir. Bunun ayrımını yapmanız için doktorunuzdan yardım istemenizde fayda var.

Dikkatini Çekmedi Mi ?  Havale Geçiren Bebeklerde Hasar Kalır Mı?

Hamilelikte Mantar Bebeğe Zarar Verir Mi ?

Uzmanlar mantar hastalığının genelde hamileliğe herhangi bir zarar vermediğini söylüyor yalnız doğuma yakın olan devrelerde olursa doğum sırasında bebeğe bulaşabilmesi olasıdır. Böyle bir durum yine bebek için ciddi bir risk oluşturmasa da, doktorlar özellikle doğuma yakın olunan devredeki mantar hastalığını tedavi edilmesi gerektiğini dile getirmektedirler. Ancak bulgu veren mantar hastalıkları tedavi edilmelidir. Doktorunuz bunun tedavisi için size fitil, jel veya krem tedavileri önerecektir. Bunlar lokal etkili ilaçlardır, hamilelik ve bebek üzerine herhangi bir yan etkileri yoktur. Maalesef bazen bu ilaçlar geçici iyileşmeler sağlayabilir ve doğuma kadar tekrarlar görülebilir. Tedavi tekrarları gerekse bile bu, hastaya endişe vermemelidir.

Mantar Enfeksiyonundan Korunmak İçin Neler Yapabilirsiniz ?

Mantar hastalığına yakalandıktan sonra bir an önce geçmesi için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Bunların bazıları;

►Genital bölgenin temiz ve kuru tutulması,

►Tuvalet temizliğinin titiz yapılması (önden arkaya doğru )İyileşme sürecini hızlandırma ve tekrarları önlemek açısından bunlara dikkat etmeniz önem taşıyor.

►Isı ve nemi düşürmek açısından pamuklu iç çamaşırları kullanmanızda fayda var.

►Bu hastalık sürecinde vajinal tampon kullanmamalısınız.

►Doktorunuz önermeden vajinal duşlar yapmamalısınız.

►Dar pantolon veya Jean gibi sıkı giysileri giymekten kaçınmanızda tedaviye katkı sağlıyor.

► Deodorantlı sabunlar, banyo köpükleri, parfümler gibi vajinal bölgeyi tahriş edecek şeylerden kaçınmalısınız. Bunların dışında bir de yeme alışkanlıklarınızla ilgili dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha var. Aşırı şekerli gıdalardan uzak durmalısınız. Günde bir kap yoğurt yemeniz, içerdiği laktabasillus asidofilis bakterileri nedeniyle ( mantar oluşumunu engelleyen bir bakteri) vajinal mantar hastalığı sıklığının azalmasına yardımcı olur.

Yorum yapın